Δερματοσκόπηση στη Καβάλα

Η δερματοσκόπηση είναι μία μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος , η οποία βοηθά στην καλύτερη αξιολόγηση  διαφόρων  βλαβών του δέρματος. Γίνεται με τη βοήθεια του δερματοσκοπίου  και αποτελεί την εξέταση εκλογής για την πρώιμη διάγνωση του μελανώματος.

Κάθε άνθρωπος έχει λίγες ή πολλές ελιές ή όπως αποκαλούνται επιστημονικά σπίλους.Στη διάρκεια της ζωής μας κάποιοι από αυτούς παραμένουν ίδιοι, κάποιοι αλλάζουν ή και εξαφανίζονται. Είναι δυνατόν όμως ορισμένοι να αποκτήσουν διαφορετική ,πιο επιθετική συμπεριφορά και να εξελιχθούν σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα . Συχνότερα όμως το μελάνωμα εμφανίζεται εκ νέου-de novo- σαν μια βλάβη που μοιάζει με σπίλο.

Ποιος είναι ο ρόλος της δερματοσκόπησης;

Επειδή πάνω από 90% των μελανωμάτων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται, ο ρόλος της δερματοσκόπησης  αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός. Ο εκπαιδευμένος στη  δερματοσκόπηση δερματολόγος , ανιχνεύει  και συλλέγει  την ύπαρξη πρώιμων σημείων και πληροφοριών  που δεν φαίνονται με τον κοινό μεγεθυντικό φακό ,διαχωρίζει τον αθώο από τον ύποπτο σπίλο ή ακόμη και το μελάνωμα, επιτυγχάνοντας  μία  έγκαιρη και πολλές φορές σωτήρια  διάγνωση.

Η  δερματοσκόπηση εφαρμόζεται στην αξιολόγηση και άλλων καρκίνων ή προκαρκινικών καταστάσεων (π.χ. βασικοκυτταρικό  καρκίνωμα, ακτινική υπερκεράτωση) , καθώς επίσης και σε άλλες νόσους(αιμαγγειώματα, δερματοΐνωμα,  νόσους  του τριχωτού της κεφαλής κ.α.).

Το δερματοσκόπιο από πολλούς θεωρείται το στηθοσκόπιο του Δερματολόγου.

Δερματοσκόπηση στη Καβάλα