Θεραπεία Ουλών Ακμής στη Καβάλα

Η ακμή είναι μια πάθηση η οποία, είτε λόγω της φύσης της είτε λόγω μη σωστής και έγκαιρης θεραπείας ,μπορεί να αφήσει ουλές. Οι ουλές ακμής μπορεί να έχουν σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση στο άτομο και να αποτελέσουν την αιτία για  περιορισμένη κοινωνικότητα,  χαμηλή αυτοεκτίμηση  και κάποιες φορές  κατάθλιψη. Αυτός είναι ο λόγος που η ακμή πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά από τον εξειδικευμένο ιατρό Δερματολόγο.

Αν όμως δημιουργηθούν ουλές ακμής τι μπορούμε να κάνουμε;

Υπάρχουν τέσσερα(4) είδη ουλών ακμής:

τύποι ουλών ακμης

  1. Ice pick scars (στενές και βαθιές)
  2. Boxcar scars (πλατιές και εμβυθισμένες)
  3. Rolling scars (κυματοειδείς)
  4. Keloid scars (Υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή)

Ανάλογα με το είδος των ουλών επιλέγεται η καταλληλότερη μέθοδος από τον εξειδικευμένο Δερματολόγο. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων μεθόδων θεραπείας. Αυτό μπορεί να γίνει στην ίδια επίσκεψη ή σε ξεχωριστές επισκέψεις.

Θεραπεία ουλών ακμής με Fractional Laser CΟ2

Τα εξελιγμένα Fractional CΟ2 Laser εξαχνώνουν (αφαιρούν) συγκεκριμένες μικροσκοπικές ζώνες του δέρματος αφήνοντας  ανέπαφες ζώνες ενδιάμεσα. Έτσι στη ζώνη εξάχνωσης ενεργοποιείται η σύνθεση του κολλαγόνου με σκοπό τη βελτίωση της ουλής, ενώ συγχρόνως  από τις ενδιάμεσες ανέπαφες ζώνες ξεκινά η  επούλωση. Αυτή η διαδικασία προσφέρει το πλεονέκτημα της γρήγορης επούλωσης (ελάχιστος χρόνος απουσίας από δραστηριότητες) και της ελαχιστοποίησης των παρενεργειών. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση και είναι 3-5 κατά μέσο όρο με μεσοδιάστημα  20-30 μέρες. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως ορατά από την πρώτη συνεδρία και  τα σημάδια της ακμής μειώνονται σταδιακά καθώς παράγεται όλο και περισσότερο κολλαγόνο.

Χημικό Peeling

Πρόκειται για αφαίρεση στιβάδων  του δέρματος με τη βοήθεια  διαφόρων ουσιών,  με στόχο  τη  βελτίωση των ουλών και των δυσχρωμιών της ακμής. Προκαλεί  απολέπιση που κρατά λίγες μέρες μόνο. Θεωρείται από τις πλέον κλασσικές  μεθόδους.

Micrοneedling με dermaroller

Το microneedling πραγματοποιείται με μια συσκευή που ονομάζεται dermaroller. Πρόκειται για έναν κύλινδρο που αποτελείται από πολλαπλές μικροσκοπικές βελόνες ,οι οποίες με το πέρασμά τους πάνω από το δέρμα δημιουργούν πολλαπλούς μικρούς ελεγχόμενους τραυματισμούς. Με τον τρόπο αυτό διεγείρουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς επούλωσης και την παραγωγή παραγόντων ανάπτυξης με αποτέλεσμα τη μείωση των ουλών. Η εφαρμογή ξεκινά μετά τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας. Στη συνέχεια αφού προηγηθεί η απαραίτητη αντισηψία, η ιατρός περνάει το dermaroller πάνω από το δέρμα με διάφορες κατευθύνσεις. Οι μικροσκοπικές ακίδες του dermaroller,  φτάνοντας στην περιοχή που βρίσκονται οι ινοβλάστες, τους ενεργοποιούν και έτσι δημιουργείται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη. Η θεραπεία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που εφαρμόζεται η τοπική αναισθητική κρέμα). Η διαδικασία είναι πολύ καλά ανεκτή και ασφαλής εφόσον τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες αποστείρωσης και υγιεινής ,γι ’αυτό και πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρούς .Συνδυάζεται άριστα με άλλες θεραπείες όπως το Fractional CΟ2 Laser.

«Υποσκαφή»  ουλών

Η υποσκαφή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά την οποία γίνεται διάσπαση των ινών του συνδετικού ιστού, που σε κάποιες περιπτώσεις έλκουν την ουλή προς τα κάτω. Γίνεται με την χρήση βελόνας υπό τοπική αναισθησία. Συντελεί στη βελτίωση των ουλών και πολλές φορές προετοιμάζει το δέρμα να δεχθεί τις άλλες θεραπείες (microneedling,Fractional CO2 laser), κάνοντάς τες πιο αποτελεσματικές.

Ανύψωση ουλών με punch

Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες ουλές με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου (punch) με στόχο να κόψει και να ανορθώσει την ουλή έως το επίπεδο  του γύρω δέρματος . Συνδυάζεται με Fractional CΟ2 Laser.

Fillers (Εμφυτεύματα)

Το κενό που βρίσκεται κάτω από την ουλή αποκαθίσταται με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος. Η διαδικασία αυτή,  εκτός από την αποκατάσταση του «ελλείμματος»,  έχει ως αποτέλεσμα και την ενεργοποίηση του κολλαγόνου για επιπλέον βελτίωση της ουλής.

Εγχύσεις στεροειδών-Κρυοπηξία με LN2

Εφαρμόζονται στις υπερτροφικές ουλές και στα χηλοειδή.