Μέλασμα

Το μέλασμα (χλόασμα ή πανάδες) είναι δυσχρωμίες του δέρματος που εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, κυρίως στα ζυγωματικά, στο άνω χείλος και στο μέτωπο. Αφορούν στο 90% γυναίκες.

Ποια είναι τα αίτια του μελάσματος;

Η αιτιολογία του μελάσματος είναι άγνωστη. Σχετίζεται πάντως με την χρόνια και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο, με ορμονικούς παράγοντες (γι αυτό και η εμφάνισή του στην εγκυμοσύνη) , καθώς και με τη λήψη κάποιων φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ορισμένα αντιβιοτικά κ.ά)

Το μέλασμα μπορεί να είναι επιδερμιδικό, δερματικό ή μικτό ανάλογα με το βάθος που φτάνει η μελανίνη. Ο Δερματολόγος μπορεί εύκολα να κάνει τη διάγνωση του μελάσματος  και του τύπου του έτσι ώστε να προβλέψει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Ποια είναι η θεραπεία του μελάσματος;

Οι θεραπείες για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι επίμονες. Συνιστώνται τοπικές θεραπείες με λευκαντικές ουσίες που περιέχονται σε ειδικές «φτιαχτές» φόρμουλες (π.χ. Κligman΄s  Formula), οι οποίες με ασφάλεια βοηθούν στον αποχρωματισμό του δέρματος. 

Σε συνδυασμό με τις τοπικές λευκαντικές θεραπείες συνιστώνται το Χημικό Peeling και η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους.

Tα laser συνήθως δε συνιστώνται ακόμη και από τους πλέον ειδικευμένους στις θεραπείες αυτές, διότι μπορεί  και να επιδεινώσουν το πρόβλημα του μελάσματος σ’ ένα ποσοστό των ασθενών.